Cosplay

Traconissa järjestetään useita cosplaykilpailuja. Kansainvälisten kisojen Suomen karsinnat nähdään World Cosplay Summitin ja Nordic Cosplay Championshipin osalta lauantaina. Sunnuntaina lavaa ihastuttavat esityskilpailu, hall cosplay sekä cosplaymusiikkivideokilpailu. Tämä sivu sisältää esittelyt kilpailuista, aikataulut ja yleistiedot, sekä linkit kilpailujen sääntöihin ja ilmoittautumisohjeisiin!

Cosplaytuomarit esittelyssä

Aikataulut

Lauantain 8.9. kilpailut: WCS ja NCC klo 16.00 - 17.45

Sunnuntai 9.9. kilpailut: Esitys-, Hall cosplay- ja CMV-kisa 11.00 - 12.45

Lauantain harjoitukset: NCC 11.00 - 13.00, WCS 13.00 - 15.00

Sunnuntain esityskilpailun harjoitukset 9.00 - 10.45

Esittelyt

World Cosplay Summit -karsinta

 

World Cosplay Summitin eli cosplayn maailmanmestaruuskilpailun Suomen karsintaan haetaan tänä vuonna erillisellä hakemuksella! Karsinnan hakuaika on 1.-30.6.2018. Hakemusten perusteella valitaan kilpailijat, joiden esityksiä ja pukuja pääsemme ihailemaan Traconissa. WCS:ssä kilpaillaan kahden hengen joukkueissa sekä puvunteon että esiintymisen saralla. Paras joukkue edustaa Suomea kesän 2019 finaalissa Japanissa. Karsintakisassa käytetään WCS:n finaalin sääntöjä soveltuvin osin, katso säännöt WCS:n virallisilta sivuilta.

Karsintakisassa on rajoituksia esitysten musiikin suhteen.

WORLD COSPLAY SUMMIT2019 -HAKUOHJEET JA HAKEMUSPOHJA

World Cosplay Summitin verkkosivut


Nordic Cosplay Championship -karsinta

Nordic Cosplay Championshipin eli cosplayn pohjoismaisen mestaruuskilpailun karsinnassa kilpaillaan soolona puvunteon ja esiintymisen taidoissa. Traconin karsinnan voittaja edustaa Suomea NCC:ssä kesällä 2019 järjestettävässä finaalissa, osana edustusjoukkuetta. Kilpailuun paikasta Suomen joukkueessa pääsee ilmoittautumalla mukaan Traconin karsintaan. NCC-karsinnan ilmoittautuminen alkaa 1.6. ja päättyy 17.6.2018. Karsintakisassa käytetään NCC-finaalin sääntöjä soveltuvin osin, katso säännöt NCC:n virallisilta sivuilta.

Karsintakilpailussa on rajoituksia esitysten musiikin suhteen.

Säännöt ja ilmoittautumisohjeet >>

Nordic Cosplay Championshipin verkkosivut


Juki Finland sponsoroi Traconin arvokisoja ompelukoneillaan

Esityskilpailu

Cosplayesityskilpailussa kilpaillaan parhaimmasta skitistä, eli esityksestä. Kilpailun arviointi perustuu ainoastaan esiintymiseen.

Kilpailuun voi osallistua yksin tai maksimissaan 15 hengen ryhmänä. Kilpailu käydään sunnuntaina cosplay-kisojen yhteydessä. Voittajan valitsee tuomaristo. Lähdemaarajoituksia ei ole, ja käytettävä kohde voi olla mistä tahansa sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta.

Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Haku aukeaa 23. heinäkuuta ja sulkeutuu 29. heinäkuuta. Kilpailun osallistujat valitaan hakemuksen perusteella, mikäli hakemuksia tulee runsaasti.

Säännöt ja hakuohjeet >>

Hall cosplay -kilpailu

Nyt voi olla juuri sinun mahdollisuutesi lähteä kokeilemaan kilpailemista lyhyellä varoitusajalla! Hall-kilpailun osallistujat valitaan conipaikalla kävijöiden joukosta.

Ennakkoilmoittautumista kilpailuun ei siis ole, vaan Hall-valitsija kiertää pitkin conialuetta tapahtuman aikana lauantaina päivällä sekä sunnuntaina aamupäivällä, etsien kymmenen näyttävää ja taidokasta pukua.

Hall cosplay on yksilöklpailu, johon sisältyy tuomarointi, kuvauspalvelun kuvaus sekä ison salin lavalla käynti sunnuntain cosplaykilpailujen yhteydessä.

Säännöt ja hakuohjeet >>

CMV-kisa

Ensimmäistä kertaa Traconin historiassa järjestetään CMV-kilpailu, eli cosplay-musiikkivideokisa. CMV on kaikille avoin videoeditointikilpailu.

CMV:ssa kilpaillaan parhaimmasta tarinankerronnasta ja editoinnista. Kilpailuun voi osallistua joko yksin, yksittäinen henkilö videon tekijöistä tai ryhmänä. Tuomaristot valitsevat suosikkinsa, minkä lisäksi myös yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan kilpailun aikana. Tulokset julkaistaan heti kisojen päätteeksi. Kilpailu käydään sunnuntaina cosplaykisojen yhteydessä.

Videossa käytettävälle materiaalille ei ole rajoituksia alkuperämaan suhteen. Käytettävä lähde voi olla mistä tahansa sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta.

Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Haku aukeaa 6.8. ja sulkeutuu 12.8.2018. Mikäli osallistujia tulee suuri määrä, järjestetään tarvittaessa esikarsinta.

Esikarsinnassa tuomarit valitsevat finaaliin pääsevät videot, jotka näytetään kilpailussa. Karsinnan tulokset ilmoitetaan sähköpostilla viimeistään 19.8. sekä karsituille että finalisteille. Kilpailijoilla ei ole läsnäolopakkoa tapahtumassa, eli kilpailuun voi osallistua vaikka tapahtumaan ei itse pääsisi paikalle. Läsnäoloa kuitenkin suositellaan.

Säännöt ja hakuohjeet >>
 

Yleistä Traconin cosplaykilpailuista

Kilpailijoiden eduista

World Cosplay Summit ja Nordic Cosplay Championship karsintoihin valitut kilpailijat saavat Traconin puolesta ilmaisen sisäänpääsyn. Mahdollinen arvokisojen avustaja sekä esityskilpailun valitut kilpailijat ovat puolestaan oikeutettuja kisapäivän päivärannekkeeseen. Ranneke oikeuttaa sisäänpääsyn ainoastaan kilpailijan omana kisapäivänä. Päiväranneke on mahdollista päivittää maksua vastaan koko viikonlopun rannekkeeksi. Etu on henkilökohtainen eikä sitä voida siirtää muille. Tarkemmat ohjeet ja lisätiedot lähetetään kilpailijoille ennen tapahtumaa.

Muihin kuin tässä mainittuihin kisoihin osallistujien on hankittava lippunsa itse.
 

Tapahtumapaikka ja lavan tiedot

Lisätietoja tapahtumapaikasta, sekä ohjeet tapahtumapaikalle saapumiseen löydät Traconin sivuilta. Lavan mitat ja muodot näet pohjapiirroksesta. Saat isosta salista tietoa myös Tampere-talon omilta sivuilta.
 

Backstage

Backstage-alue on varattu yksinomaan kilpailujen osallistujille ja tapahtuman järjestäjille. Alueella on useita pukuhuoneita, sekä erillisiä peilejä, vesipiste, mehua sekä pientä suolaista ja makeaa.

Backstagelta on myös pääsy ison salin yleisöpaikoille, joissa on cosplaykilpailijoille varattu paikkoja. Näille paikoille pääsee numerolappua näyttämällä, erillistä paikkalippua ei tarvita.
 

Valokuvauspalvelu

Valokuvat kilpailijoista otetaan lavan läheisellä erillisellä kisaajien valokuvastudiolla ennen kilpailua. Poikkeuksena tähän ovat Hall cosplay -kilpailijat, jotka kuvataan yleisellä kuvauspisteellä, kuitenkin niin ettei näiden osallistujien tarvitse jonottaa. Kilpailijat pääsevät jonon ohi esittämällä kisaajanumeronsa.
 

Valot, propit ja taustanauha

Esitys-, WCS- ja NCC-kilpailun osallistujien tulee toimittaa esitystään varten taustanauha, joka sisältää esitykseen kuuluvat musiikit ja/tai puheet. Lisäksi näihin kilpailuihin osallistuvien on toimitettava tekniikkalomake, jossa on listattuna lavalle tuotavat propit ja lavasteet sekä valo-ohjeistus ja esityksen tapahtumien kuvaus. Lomakkeessa annetut paikat propeille ja lavasteille ilmaisevat myös näiden sallittua lukumäärää.

Arvokisoihin pätevät myös kisojen finaalisäännöissä annetut mahdolliset rajoitukset.

Taustanauhan voi toimittaa liitteenä tai nettilinkkinä. Taustanauha ja tekniikkalomake on toimitettava 10.8. mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi. Jos sinulla on ongelmia tiedoston avaamisessa, ota yhteys cosplaytiimiin sähköpostitse cosplay@tracon.fi.

Tekniikkalomake WCS- ja NCC-kisaajille (xlsx)

Tekniikkalomake esityskisaajille (xlsx)
 

Lavavalaistus

NCC-, WCS- ja esityskilpailuissa on mahdollista vaikuttaa lavan valaistukseen. Käytössämme on tänä vuonna sekä tavallinen savukone että raskassavukone. Valo-ohjeet toimitetaan ennakkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.

Muutama yleinen vinkki pätee kaikkiin kilpailuihin.

Yksinkertainen toimii: Valo-ohjeista ei kannata tehdä liian monimutkaisia. Viime vuosien voitokkaimmat esitykset on toteutettu hyvin yksinkertaisin ohjein. Valoteknikon on helpompi pysyä näissä matkassa ja lisäksi hän voi käyttää omaa asiantuntemustaan yksityiskohtien parhaan toteutusmallin löytämiseksi

Selkeät termit: Lavan puoliskoja kuvatessa käytetään termejä "näyttämövasen" ja "näyttämöoikea", jotka tarkoittavat vasenta ja oikeaa katsottaessa lavalta yleisöön päin. Kuvaathan myös valo-ohjeissa lavalla olevat hahmot selkeästi. Emme voi tuntea kaikkia hahmoja, sen sijaan "punaiseen pukeutunut hahmo" tai "istuva hahmo" ovat selkeitä määritteitä.

Vähälläkin pärjää: Valaistusohje voi olla myös erittäin yksinkertainen. Ohjeilla, kuten "punainen värimaailma ja energinen fiilis koko esityksen ajan" pärjää aivan mainiosti.

Mahdolliset kysymykset näistä tulisi osoittaa ison salin tiimille, sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.
 

Taustanauha

 • Taustanauhan on oltava pituudeltaan yhtä pitkä kuin esityksenkin.

 • Taustamusiikki on toimitettava MP3- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.

 • Kilpailussa ei ole mikrofoneja käytettävänä, taustanauhaan tulee siis liittää myös mahdollisesti tarvittavat vuorosanat.

 • Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, joten kaikki oleellinen äänimaailma tulee liittää taustamusiikkitiedostoon.

 • WCS- ja NCC-karsinnoissa vuorosanojen kielenä on suositeltavaa käyttää englantia. Esityskisassa myös suomen kieli käy.

 • Lisätietoja, vinkkejä ja ohjeita taustamusiikin tekoon on tarjolla erillisessä ohjeessa. Se kannattaa lukea tarkkaan läpi.

 • Taustamusiikki on toimitettava aikataulussa mainittuun määräpäivään mennessä.

 • Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen ryhmän jäsenten siirtymistä lavalle tai sen jälkeen.

Ellei taustamusiikin lähettäjä toisin ilmoita, taustamusiikkikappale soitetaan alusta loppuun yhtenäisesti yhden kerran.

Taustamusiikin voi toimittaa sähköpostin liitteenä tai nettilinkkinä. Lähetä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi. Toimita itse taustanauha osoitteeseen cosplay@tracon.fi.

Videomateriaalia ei ole mahdollista käyttää taustanauhana. Traconissa lavan taustalla oleva projisointikangas on suunniteltu ennen muuta videotuotantoa varten ja tästä johtuen sen alareuna alkaa muutaman metrin verran lattiapinnan yläpuolelta. Cosplayesityksen videotaustana tällainen korotettu taustakangas ei toimisi kovin hyvin. Koska omien taustavideoiden käyttö estäisi lisäksi videokameran käytön, katsoimme parhaaksi jättää taustavideoiden option pois tasaväkisesti kaikista cosplaykisoista.
 

Musiikkirajoitukset

Traconin kaikkien cosplaykilpailujen taustamusiikiksi käy mikä tahansa kappale, joka on hyväksytty Youtube-käyttöön. Tämä laajentaa musiikkivalikoiman kattamaan myös ylivoimaisen leijonaosan kaupallisesti julkaisusta musiikista. Varmistaaksesi asian, toimi näin:

 1. Etsi haluamasi kappale/kappaleet Youtuben musiikkihausta https://www.youtube.com/music_policies

 2. Klikkaa haluamasi kappaleen nimeä. Katso kohta "Jos käytät tätä kappaletta", ja varmista että siinä näkyy "Voi katsella kaikkialla"

 3. Varmista vielä asia etsimällä haluamasi kappale Youtubesta ja koita kuunnella se. Mikäli voit kuunnella kappaleen normaalisti, kappale sopii myös cosplayn taustamusiikiksi.
   

Rajoitukset esityksissä

Rajoitukset koskevat kaikkia Traconin cosplaykilpailuja, eli myös esitys- ja hall cosplay -kilpailuja. Epäselvissä tilanteissa ota pikimmiten yhteyttä Traconin cosplaytiimiin cosplay@tracon.fi.

 • Nestemäisen tekoveren käyttö on kielletty.

 • Vaatteisiin kuivunut tekoveri on sallittu.

 • Konfetin, terälehtien, sulkien yms. pienen silpun levittäminen lavalle on kielletty.

 • Lavalla ei saa tarkoituksellisesti rikkoa mitään, mistä aiheutuu ylimääräistä siivottavaa.

Säätöyhteisö B2 ryConikuvat.fi