Cosplaytuomarit

Tällä sivulla kaikkien Tracon 2018 -tapahtumassa pidettävien cosplaykilpailujen tuomarit esittelevät itsensä.

World Cosplay Summit -karsinta

 

Taija

Kuvaaja: Punapanda

Hei! Olen harrastanut cosplayta noin kymmenen vuotta, ja näiden vuosien varrella olen kartuttanut niin kisaaja- kuin tuomarointikokemustakin useasta cosplaykisasta. Olen vaatetusalan ammattilainen, joten puvun ulkonäkö, kaavoitus sekä materiaaliratkaisut ja istuvuus ovat minulla erityisessä tarkkailussa. Arvostan paljon luovuutta ja toivon taas näkeväni mitä kekseliäimpiä ratkaisuja niin pukujen kuin proppienkin teossa.

Kaikille kisaajille paljon onnenpotkuja. Nauttikaa lavalla ja antakaa meille hieno show!

 

 


 

 

 

 

Nio

Kuvaaja: Helene Lindfors

Heippa, Nio tässä! Cosplayta minulla on takana nyt kymmenen vuotta sekä kisakokemuksia suurin piirtein saman verran. Isoimpana kisana tänä vuonna toimi World Cosplay Summit jossa siis olin toinen Suomen edustajista! :)
Mielestäni cosplayssa on parasta fiktionaalisen asun henkiin herättäminen ja se, kun saa pohtia päänsä puhki, miten taikoa jokaisen asun osa toimimaan ja näyttämään hyvältä. Asuissa tykkään yksityiskohdista ja luovista toteutustavoista. On hauskaa, kuinka erilaiset toteutustavat sopivat yhteen. Käsinkirjominen on suosikkipuuhaani!
Kisaajat, juokaa paljon vettä ja pitäkää kivaa lavalla! Ja silloin kun teette pukuja. Hymy tarttuu! :)

 

  

 

  

 

 

 

Cidate

Kuvaaja: Cidate

Olen harrastanut cosplayta ja kiertänyt eri tapahtumissa noin 10 vuotta. Cosplayn ohella olen innokas taiteilija, ja pukujen tekemisessä siitä on ollut hyötyä suunnitteluvaiheessa ja yksityiskohtien selvittelyssä. Vahvuuteni on tarkkuus yksityiskohdissa.

Lempiasioitani on onnistumisen tunne kun saa puvun päälle ja näkee työnsä tuloksen. Tapahtumien vapaa ilmapiiri on myös mieleeni; samanhenkisessä seurassa liikkuminen on aina mukava muutos arkeen.

Puvuissa arvostan huomiota yksityiskohdille ja värisävyjen tarkkuutta alkuperäismateriaaliin verrattuna. Esityksissä nokkela proppien ja lavan käyttö ovat minulle tärkeitä.

Hirveästi tsemppiä kisaajille! Näyttäkää kuinka paljon nautitte ja haluatte esiintyä ja muistakaa nauttia joka hetkestä spottivalossa! Jännittää saa ja hieman pitääkin!

 

 


 

 

 

 

 

 

Enayla Cosplay

World Cosplay Summit -karsintaa tuomaroi myös kunniavieraamme Enayla Cospaly! Voit tutustua Enaylaan hänestä kertovalla kunniavierassivulla.


 

 

 

 

 

 

 

Nordic Cosplay Championship -karsinta

 

Jani “Cidi” Laukkanen

Kuvaaja: Pauliina Ahlm

Hei! Nimeni on Jani Laukkanen, mutta cosplaypiireissä saatatte tuntea minut Cidi Cosplay -nimen alta. Olen 26-vuotias Lahdessa asuva cosplayn harrastaja. Vuodesta 2010 asti olen aktiivisesti cossannut, kisannut sekä esiintynyt lavoilla, jonka johdosta olette ehkä nähneet minut erinäisissä cosplaykilpailuissa, FFFighteja juontamassa tai VS-musikaalissa mukana. Viimeisin cosplaykilpailuni oli Suomen edustajana Nordic Cosplay Championship 2018 -finaaleissa.

Lavastajan ammattini takia erityisosaamiseni keskittyy proppeihin ja panssareihin, joihin kiinnitän erityisesti huomiota puvuissa tuomaroinnin aikana tähän. Myös kovan esiintymistaustan omaavana esiintymisiänne seuraan tarkasti.

Onnea kaikille kisaan osallistuville jo tässä vaiheessa ja tehkää parhaanne, sillä sitä enempää emme voi teiltä vaatia. Mutta mikä tärkeintä, niin muistakaa pitäkää hauskaa. ;)''

 

 


 

Lisa "LisaLiz" Poutiainen

Kuvaaja: Elderx

Olen pukuillut ja conittanut vuodesta 2006 lähtien aktiivisesti joka vuosi. Sijoittunut olen useammassakin cosplaykilpailussa, mutta merkittävin oli 2017 Suomen mestaruus. NCC:n lisäksi edustin tänä vuonna Suomea myös Cosplay World Masters -kilpailussa. Cosplayta tukemassa ovat olleet teatteri-, larppaus-, fursuit- ja piirustusharrastukset, sekä kokemus animaation teosta. Erikoistaitojani ovat vaahtomuovin käsittely, kummallisten muotojen veistäminen, sekä taustavideot.

Lempiasioitani cosplayssa ovat onnistumisen ilo ja uuden oppiminen. Arvostan puvuissa kekselitäitä ratkaisuja ja siistiä kokonaisuutta, kun taas esityksissä selkeää ääniraitaa ja viimeisen päälle hiottua näyttelemistä.

Jännittävää nähdä, mitä kaikkea te kisaajat tuotte eteemme niin tuomaroinnissa kuin lavallakin! Olkaa itsevarmoja ja ylpeitä työstänne! <3

 

 


 

Alette "AlanaLana" Koppe

Kuvaaja: Mia "Miicosplay" Lehtonen

Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2007, mutta aloitin kilpailemisen vasta 2017, kun halusin kehittyä harrastuksessa. Ensimmäisen esitykseni tein viime vuonna Traconiin, josta pääsin edustamaan suomea NCC:ssä.

Puvuissa arvostan eniten istuvuutta, yksityskohtia ja materiaalivalintaa. Esityksissä arvostan hyvää tarinaa ja hahmouskottavuutta.
Kisaajat: uskokaa itseenne, ideaanne ja taitoihinne! Ja ennen kaikkea pitäkää hauskaa. kun osaat nauttia hetkestä lavalla, se näkyy yleisöön ja myös he nauttivat esityksestä.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Esityskilpailu

 

Teme "Starblom" Sandblom

Kuvaaja: Polly Cosplay Photography

Morjens, Teme "Starblom" Sandblom tässä. Aloittelin cosplayn 2009, joten ensi vuonna tulee kymmenen vuotta täyteen tämän harrastuksen parissa! Näiden vuosien aikana on kerennyt useita kertoja käymään kisalavoilla sekä tuomaroimassa, ja loppua ei näy!

Kisakokemusta on kertynyt sekä kotimaasta että ulkomailta, ja tuomaroinnista on kertynyt kokemusta niin esityskisoista kuin arvokisojenkin karsinnoista.

Pidän tässä harrastuksessa varmaan eniten ongelmien ratkomisesta. Nimittäin esimerkiksi se tunne, kun katsoo jotain aivan älytöntä designia ja tajuaa kovan pohtimisen jälkeen mitä tehdä, on upea! Esityksien keksiminen ja yleisön viihdyttäminen ovat myös lempiasioita, koska oli sitten kyseessä komedia tai kauhu, on aina ilo herättää tunteita.

Tuomaroidessa esityksiä arvostan mm. sitä, kun yleisö saadaan tavalla tai toisella tempautumaan mukaan esitykseen kuten aikaisemmin mainitsinkin. Myös ääniraidan laatu sekä elekieli ovat asioita, joita arvostaa esityksissä monen muunkin asian ohella. Puvuissa arvostan viimeistelyä, hyvää yleistä ompelujälkeä sekä proppien laatua.

Toivotan kaikille paljon onnea kisaan ja muistakaa, pidetään hauskaa ja vältetään niitä all nightereita, että pysytään pystyssä conissa! Odotan innolla esityksiä!

 

 


 

 

 

“The Urho" Heinonen

Kuvaaja: Cidi Cosplay

Aloitin cosplayn virallisesti vuonna 2007, kun ensimmäisen pukuni tein penkkaripuvukseni. Samana vuonna osallistuin cosplaykilpailuihin ja sain niistä jo palkintojakin. Siitä lähtien olen aktiivisesti osallistunut cosplaykisoihin ja ennen kaikkea esityskilpailuihin ja olen saanut osakseni mainetta ja kunniaa. Ainakin kahdeksassa kilpailussa on sijoituttu palkintosijoille, osassa on pääpalkinto napsahtanut (Tampere Kuplii 2008, Nekocon 2008, Cosvision 2014, Desucon 2014).
Esityskilpailuissa olen jo puolen vuosikymmenen ajan tehnyt yhteistyötä hyvän ystäväni Janin (Cidi Cosplay) kanssa, ja olemme viihdyttäneet yleisöä monina vuosina myös Traconissa.

Kuluneena kesänä olin myös lavalla NCC-finaalissa, jonne minulla oli kunnia päästä hänen lava-avustajanaan. Tuomariksi minut kutsuttiin Yukiconiin vuonna 2013, mutta kisa jouduttiin perumaan osallistujamäärän vuoksi. Cosplayhenkistä esityskokemusta minulla on kisojen lisäksi eritoten FFFight-ohjelmanumeroihin osallistumisesta. Ajan myötä pääsin osaksi FFFollowers-ryhmää, ja olemme nyt vuodesta toiseen vetäneet FFFightia monissa tapahtumissa.

Esityskokemuksen lisäksi cossien kasaamisessa etenkin propit ovat olleet erikoisalaani. ReplicArmory-kolmikossa olemme tehneet tilaustöitä ja työstäneet omiin pukuihimme mitä moninaisimpia kädenjatkeita. Puun, muovin ja metallien käsittely sekä mitä kummallisimpien kierrätysmateriaalien hyötykäyttö ovat omia vahvuuksiani. Kuitenkin, koska ala kehittyy, opin kaikkea uutta jatkuvasti.

Lempiasioihin tässä harrastuksessa kuuluu hahmona oleminen, yleisölle esiintyminen ja ne riemunkiljahdukset, jotka kertovat, että olen onnistunut viihdyttämään yleisöä. Puvuissa arvostan hahmouskollisuutta sekä omaan ulkonäköön mukauttamista. Myös omaperäiset tekniikat ovat ehdottomasti pukujen suola ja sokeri. Esityksissä etenkin eläytyminen ja tilaan sekä tilanteeseen mukautuminen ovat A ja O. Perustekniikat kuten rintamasuunta ja ryhti sekä rytmi ovat olennaisia, mutta jos niitä täytyy kokonaiskuvan ja show'n jatkumisen kannalta uhrata, arvostan sitä suuresti. Kokonaisuus merkitsee.

Vinkkeinä kisaajille ovatkin juuri nuo asiat, joita arvostan. Ryhti, rytmi ja rintamasuunta. Tilanteen mukainen ilme tuo hahmoon uskottavuutta - uskalla hymyillä, uskalla yrmyillä!
Kolmen vankan pilarin menetelmä on hyvä peruskallio, jonka päälle voi rakentaa kaikkea: viihdytä yleisöä, viihdytä itseäsi ja kehity. Pääset näillä pitkälle!

 

 


 

Kiipy

Kuvaaja: Merry All-Nighter

Konkaricossaja tässä hei~ Toimin tällä hetkellä teatterin ilmaisunohjaajana, taistelukoreografian koordinaattorina ja näyttelijänä Valitut Lapset -Digimon-näytelmälle. Viime kevään ja kesän tein samaa duunia #episodedrake:lle.

Vuosien aikana on tullut laajaa kokemusta esiintymisestä cosplayn ulkopuolella sirkus-, tanssi- ja teatteriharrastuksissa kuin itse tapahtumissa Letter to nations paneelien, fffighten, cosplaydeittien yms tiimoilla. Viime vuodet skenessä on mennyt ennen kaikkea CMV: n saralla, esimerkiksi Party like russian [Yoi], Hanging tree [HG], Forget me not[Owari]. Eniten cossajana rakastankin juuri kameroiden kanssa työskentelyä.

Omassa arjessa opiskelen tällä hetkellä näyttelijäksi, ja toivon joskus saavani tehdä omat stuntit leffaroolissa. Harrastan cosplayn lisäksi taitoluistelua ja teatteritaistelua. Kuvailisin itseäni iloisena analyytikkona, joka inhoaa olla paikoillaan. Nautin ihmisten seurasta, yhteisprojekteista ja puhumisesta.

Lempiasiani cosplayssa lajina on sen monimuotoisuus. On ihana nähdä, kuinka ihmiset kehittyvät ja oppivat uusia taitoja cosplayn innoittamana. Oli se sitten luistelua, letitystä, valokuvaamista, värianalyysiä, luovaa kierrätystä yms. Tai kuinka ihmisten cosplayhahmovalinnat opettavat heille jotain heistä itsestään ja siten heille kasvaa itseluottamusta. Tärkeä asia minulle on myös cosplayn yhteisöllisyys. Kuinka yhteen hiileen puhaltaminen ja yhdessä toimiminen voi saada aikaan uskomattomia kokonaisuuksia, vaikka alussa ei olisi hajuakaan mitä ollaan tekemässä. Rakkaus suosikkisarjoihimme vie meitä pitkälle.

Esityksissä arvostan ennen kaikkea harkittuja valintoja: sitä, että lavalle ei nousta puhuvina päinä vaan jokaisella replalla on merkitys sen sanojalle, jokaisella liikkeen takana ajatus. Sitä, että se mitä lavalla tehdään, sitä myös tarkoitetaan. Kokonaisuudessa ei pidetä kiirettä liian monen asian kanssa, mutta ei myöskään jäädä tuleen makaamaan vaan edetään juonessa. Hyvin ajatellut ja harjoitellut esitykset imaisevat minut katsojana sisään tyylisuunnista riippumatta, ja rakastan sitä ajattomuuden hetkeä katsomossa. Hahmojen yksilöllinen liikedynamiikka toisiinsa nähden ja hahmon itsensä persoonan ilmaisu sen avulla on myös asia, mihin kiinnitän paljon huomiota.

Kaikille kisaajille sanoisin: muistakaa nukkua ja syödä säännöllisesti. Muistakaa, että tän on tarkoitus olla hauskaa. Muistakaa että virheet on lahjoja jos niistä on valmis oppimaan.~ <3

 

 


 

Hall cosplay

 

Thomas ”Tor-Leif Design” Granlund

Kuvaaja: Cosplayphotographer Neiti Nina

Hello! Olen Tor-Leif ja opiskelen parhaillaan vaatetusalan suunnittelijaksi. Olen pyörinyt coniskenessä aktiivisesti vuodesta 2010 eteenpäin.

Minulla on enemmän kokemusta kisaamisesta kuin tuomaroinnista, mutta molemmissa kategorioissa koetan aina oppia uusia asioita. Erityistaitoni on kaavoitus, joka on suuri osa suunnitelutyötä. Se on omalla tavallaan vaativaa mutta myös erittäin palkitsevaa.

Cossaamisessa tykkään eniten siitä, että vain taivas on rajana. Tuntuu siltä, että on aina jotain uusia materiaaleja tai tekniikoita, joita haluaisi kokeilla. On myös aivan mieletöntä seurata toisia cossaajia, ja nähdä, miten kaikilla on oma tyyli tehdä asioita. Erityisesti kisoissa iskee hirveä inspiraatio, että "Hei! Nyt on pakko päästä kotia tekemään uutta pukua."

Tuomarina kiinnitän erityisesti huomiota puvun siisteyteen, siihen miten se on työstetty, kuinka se istuu ja miten henkilö kantaa sitä.

Kisaajille vinkki, muistakaa pitää itsestänne huolta ja ennen kaikkea pitäkää hauskaa! Tärkeintä ei ole aina voitto, vaan itsensä kehittäminen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Anniina “anniilaugh”

Kuvaaja: Giseiinu

Tervehdys, conikansa! Olen Anniina, tutummin netissä nimimerkillä ”anniilaugh”, pyörivä cosplayharrastaja, piirtäjä ja kahvimoottorilla toimiva floristi Hämeenlinnasta. Cosplay vei mennessään vuonna 2011, ja tälle turmion tielle jäätyäni asuja on valmistunut muutamia vuodessa.

Puvunteossa minua kiehtovat luova ongelmanratkaisu, itsensä kehittäminen ja hahmoksi muuntautumisen prosessi. Korkeat poninhännät ja miekat hahmoilla ovat minulle henkilökohtaisesti todistetun kohtalokkaita elämänvalintoja. Proppien loputonta hiontaa unohtamatta. :D

Tuomaroidessani arvostan erityisesti siistejä yksityiskohtia, kestäviä proppeja sekä toimivia ja hahmonäköisiä kokonaisuuksia. Kekseliäisyys myös kunniaan!

Minulla on jonkinverran sekä kisa- että tuomarointikokemusta hall cosplayn ja yksilökisojen puolelta, ja tuomaroinkin nyt Traconissa ensimmäistä kertaa! Toivon kaikille rentoa kisapäivää, opitaan yhdessä uutta ja luodaan hyviä muistoja! <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jatek

Kuvaaja: mialiinacosphoto

Moikka! Olen Jatek Cosplay ja olen harrastanut cosplayta vuodesta 2009 asti. Pidän eniten tarkasta suunnitteluprosessista sekä yksityiskohtien näpräämisestä. Kiinnitän paljon huomiota mittakaavoihin ja huolelliseen viimeistelyyn. Sekä ompelu että proppien teko on minulle tuttua hommaa. Viimeisin kisani on cosplayn SM-kisojen parisarja, jonka voitin parini Lunatar Cosplayn kanssa. <3

Odotan innolla tuomarointia ja kaikkien upeiden pukujen näkemistä!

 

 


 

CMV-kilpailu

 

Katri “Nuuku”

Kuvaaja: Cosplayphotographer Neiti Nina

Heippa! Olen Katri / Nuuku. Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2010 ja toimin cosplayryhmä Rintamasuunnan yhtenä videoeditoijista. CMV:eissä olen ollut mukana suunnittelu-, kuvaus- ja jälkikäsittelyvaiheissa. Tämä on ensimmäinen tuomarointikertani, ja olenkin innoissani tästä mahdollisuudesta!

Tuomaroidessa kiinnitän ennen kaikkea huomiota tarinankerrontaan ja kuinka editointi tukee sitä. Arvostan kekseliäitä ja täydellä sydämellä tehtyjä videoita. Sääntöjä ei oikeastaan CMV:ssä ole, ja onkin inspiroivaa nähdä tekijöiden kokeilevan uusia asioita ja rikkovan rajoja.

Tsemppiä kauheasti kisaajille, ette tehneet tätä meille helpoksi! Olette luoneet hienoja videoita, ja toivonkin näkevän teiltä kaikilta tulevaisuudessa niitä lisää!"

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Kira ”Kira” Murto

Kuvaaja: Kira

Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2006 lähtien ja ensimmäinen tapahtumani oli Animecon IV vuonna 2006. Olen osallistunut vuosien varrella moniin cosplaykilpailuihin sekä tehnyt myös muutamia CMV:ta. AMV-editointia olen harrastanut vuodesta 2005 alkaen, ja olen ollut aktiivinen osallistuja AMV-kilpailussa vuodesta 2012. Olen sijoittunut sekä cosplay- että AMV-harrastuksen parissa.

Olen tuomaroinut aikaisemmin Animeconin CMV-kilpailussa 2015, Suomen Paras AMV -kilpailussa 2017 ja Yukiconin AMV-kilpailussa 2018. Toiveenani olisi jonain päivänä tuomaroida myös perinteisemmässä cosplaykilpailussa. Koen tuovani tähän tuomaritiimiin editoinnillista silmää ja näkökulmaa. Editoinnin teknisen puolen johdosta saatan katsoa videoita myös hieman erilaisista lähtökohdista.

Eniten arvostan videoissa tasapainon löytämistä. Erityisesti CMV:ssa voidaan lähteä luovaksi, sillä materiaalia ei ole valmiiksi olemassa. Huomioon tulee kuitenkin ottaa monia muita aspekteja, kuten mm. hahmoihin eläytyminen, kuvaus ja kuvakulmat sekä videoeditointi. Täydellisessä videossa nämä kaikki toimivat harmoniassa. Itse videoiden sisällössä arvostan korkeimmalle omaa tarinankerrontaa, kun videolla esitetään jotain täysin ennennäkemätöntä ja uutta, joka parhaassa tapauksessa antaa lisäarvoa alkuperäissarjalleen. Originelli tuulahdus, jota ei ole koskaan aikaisemmin tehty!

 

  

Aleatha

Kuvaaja: Cosplayphotographer Neiti Nina

Moikka! Olen Aleatha ja toimin cosplayryhmä Rintamasuunnassa cosplaymusiikkivideoiden tuottajana, ohjaajana, käsikirjoittajana, co-editoijana ja joskus myös kuvaajana. Kokemusta löytyy siis monipuolisesti kaikilta videotuotantojen osa-alueilta laajasti. Olen myös tuomaroinut aiemmin useita eri CMV-kilpailuita.

CMV:t ovat minulle keino ilmaista itseäni ja herättää suosikkihahmojeni tarinoita henkiin yhdessä upeiden ihmisten kanssa. Videoiden tekeminen ei ole helppoa ja se vaatii aikaa enemmän kuin niitä katsomalla välttämättä arvaakaan. Välillä pitkät päivät vaativat myös veronsa, mutta en voisi kuvitella nauttivani mistään yhtä paljon.

Mielestäni parhaat videot - millä tahansa median formaatilla - ovat niitä, jotka herättävät katsojassa tunteita, tiesi hän kyseisen sarjan tai ei. Tämän lisäksi nautin videoissa suuresti hauskoista leikkauksista sekä mielikuvituksellisesta kuvakulmien käytöstä, ja kiinnitänkin myös erityisesti näihin tuomaroidessani huomiota!

Kiitos kaikille osallistuneille upeista videoista, en malta odottaa että pääsemme näkemään ne suurelta screeniltä!

 

  

Säätöyhteisö B2 ryConikuvat.fi