Pöytä- ja liveroolipelit

Mitä roolipelaaminen on?

Roolipelejä on monenlaisia, mutta kaikkia niitä yhdistää yhteisen tarinan luominen ja hahmoihin eläytyminen.

Traconissa tarjolla on ainakin pöytäroolipelejä, joita pelataan yleensä nimensä mukaisesti pöydän ääressä, noppaa heittäen ja asioita paperille merkiten jonkin valmiin sääntöjärjestelmän mukaan. Todennäköisimmin kun jossain viitataan roolipeleihin, tarkoitetaan tämän tyyppisiä pelejä. Pelipöydässä istuu yleensä n. 3-6 pelaajaa ja yksi pelinjohtaja (tästäkin on toki paljon poikkeuksia, roolipelien maailma on hyvin kirjava). Pelaajat keskittyvät yhteen hahmoon, jonka tekemisistä he päättävät, ja pelinjohtaja luo maailman ja kaikki muut olennot, jotka siinä asuvat, kuten myös yhteisen tarinan lähtökohdat. Conipeleissä pelaajilta ei odoteta omien noppien tuomista tai sääntöjärjestelmien syvää tuntemista (ellei pelin ilmoittautumislomakkeessa näin erikseen pyydetä), innostus ja mahdollisesti kynä riittää.

Traconissa saatetaan nähdä myös liveroolipelejä eli larppeja (Live Action Roleplaying), joissa jokainen esittää yhtä hahmoa ikäänkuin improvisoidussa näytelmässä. Pelin järjestäjiä on yleensä useampia, ja heidän vastuullaan on valmistaa pelipaikka ja usein myös kirjoittaa valmiit hahmot pelaajille. Conissa tapahtuvissa larpeissa pelaajien ei tarvitse huolehtia ns. proppaamisesta eli hahmoltaan näyttämisestä, vaan paikalle voi tulla sen näköisenä kuin sattuu olemaan.

Miten pääsen pelaamaan Traconissa?

Paikka

Kaikki pelaaminen tapahtuu joko Puistolämpiö 2:ssa, Sopraanon edustalla tai Sopraanossa itsessään. Puistolämpiö 2:sta löytyy myös Rope-info, roolipelien infotiski, jossa on aina vänkäri tai kaksi auttamassa peleihin liittyvissä kysymyksisssä.

Peliin pääsy

Traconissa on tarjolla usemman tyyppisiä pelejä, joihin pelaamaan pääsee eri tavoilla. Pidemmät, n. 4 tuntia kestävät pelit vaativat ennakkoilmoittautumisen, joka tehdään Rope-infon vierestä olevilla sermeillä löytyviltä ilmoittautumislomakkeilta. Lomakkeissa on peleistä samat tiedot kuin tällä sivullakin, ja niiden alla lista, johon peliin haluava kirjoittaa nimensä ja puhelinnumeronsa, jos tyhjiä paikkoja vielä on. Myös varasijalle voi ilmoittautua, missä tapauksessa puhelinnumero on erityisen tärkeä. Puhelinnumero pyydetään, jotta pelaajaan saadaan yhteys, jos hän ei pelin alkamisaikaan ole ilmestynyt paikalle tai jos peli jostain syystä onkin peruuntumassa kokonaan.

Tarjolla on myös Peliä Pyynnöstä -pelejä, joihin voi vain tulla mukaan. Pelialueella pyörii värillisestä käsivarsinauhasta tunnistettavia sisäänheittäjiä, joilta voi kysyä onko pelipöydissä tilaa. Nämä pelit ovat lyhyempiä, eivätkä ikinä kestä yli tuntia, yleensä pituus on lähempänä puolta tuntia. Niissä säännöt on myös pyritty pitämään hyvin yksinkertaisina. Peliä Pyynnöstä -pelit ovat siis loistava tilaisuus kokeilla roolipelaamista, vaikkapa ohjelmaslottien välissä, kun onkin tunti luppoaikaa.

Pelinjohtajaksi?

Aikataulutettuja pelejä voit tarjota Traconin ohjelmistoon tällä lomakkeella: https://kompassi.eu/events/tracon2018/programme/new .

Jos Peliä Pyynnöstä -vetäminen kiinnostaa, ota yhteyttä Peliä Pyynnöstä -vastaavaamme Mikko "Glowie" Karttuseen sähköpostitse osoitteessa etunimi.sukunimi@tracon.fi .

Traconissa tarjolla olevat roolipelit

Conikuvat.fiSäätöyhteisö B2 ry